Destek Konuları
|
Soru:
Kapalı hazneli bir tampon baskı makinesi kullanmaktayım, 30 mikron kadar inceltilmiş ince çelik plakalardan baskı kalıbı çıkarttım. Makineyi çalıştırdım, harika gözüken 5-10 parça bastım, ancak daha sonra görüntü soluk bir hal almaya başladı, üstünde boşluklar oluştu.
Makineyi birkaç dakikalığına kullanmadım, baskı yine çok güzel gözüküyordu ama biraz sonra görüntü yine soluklaşmaya başladı. Tampon baskı konusuna çok hakim değilim ve tavsiyelerinize ihtiyacım var.
Yanıt:
Bu durum boya akışkanlığına ilişkin bir sorundur. Eğer boyanız çabuk kuruyorsa, tampon klişenin kalıp alanından tam görüntüyü alamamaktadır. Bu durumda, kuruma işlemini yavaşlatmak için, mürekkebe az miktarda tiner (ya da mürekkebiniz hali hasırda inceyse bir miktar geciktirici) eklemeniz veya makinenin kumandasındaki ayarlanmış olan duraklamaları silmek gerekmektedir.
Ancak şu da var ki, mürekkebiniz çok inceyse bu kez de tampondan tam olarak ayrılamayacaktır. Tampon, bir sonraki baskı için görüntüyü almaya çalıştığında bir önceki görüntünün bir kısmını klişeye bırakacaktır.
Bunu önlemek için, ya baskı devrinin baskı işlemi tarafına bir duraklama ekleyerek (belki bir duraklama da mürekkep alma işlemine koymak gerekir) baskı devrini azaltın ya da tampona görüntüyü aldıktan sonra mürekkebin baskıdan önce bir miktar kuruması sağlamak için sıcak hava verin.
Bu da size yardımcı olmazsa, o zaman doğru akışkanlığa sahip olduğunu bildiğiniz bir mürekkebi kullanmanızı öneririz.
|
Soru:
Polikarbonat tabanlara baskı yapmaktayız, ekose desen ile ilgili bir sorunumuz var.
Kalın mürekkep, ince mürekkep, tamponu yastıklamayı denedik, ortamın nemini artırdık. Halen PLT272 (siyah) kullanmaktayız. Öneriniz nedir?
Yanıt:
Üretim yaptığınız yerdeki nem seviyesi gibi hammaddeyi sakladığınız yerdeki nem seviyesi de %80 civarında olmalıdır. Polikarbonat maddelerle çalışırken bu çok ÖNEMLİDİR.
PLT272 serisi mürekkeple çalışırken nem seviyesi yine önemlidir, çünkü kalıtımsal olarak bu mürekkep statik olmaya meyillidir. Bu tip mürekkep ve polikarbonat ile çalışırken denenmesi gereken şeylerden biri mürekkep kabına ya da haznesine bir iki damla sıvı bulaşık deterjanı koymaktır. Bu, molekülleri nötralize ederek statik şarjın sorun haline gelmeden boşalmasını sağlar.
|
Soru:
Daha önce firmanın adının yazıldığı kobalt mavisi kahve fincanlarının üzerine beyaz ile ISO9002 yazmam istenmişti.
Fincanın üzerindeki baskının serigrafi olduğundan şüphelendim. Kullandığım beyaz tam donuk değildi, üzerinde yazılı olan yazı kadar bile koyu bir beyaz değildi. Açıkçası üzerindeki yazının daha yoğun ve ağır olduğunu düşünüyordum.
Yalnızca bir tane beyaz mürekkebim olduğuna göre, daha donuk bir beyaz elde etmek için nasıl bir karışım hazırlamam lazım?
Yanıt:
Çok yaygın bir sorunla karşı karşıya bulunuyorsunuz. Koyu renk fonlara beyaz ile tampon baskı yaparken, özellikle geniş görüntü alanlarında, iyi bir donukluk sağlamak çok zordur.
Farklı levha kalınlıkları, farklı mürekkep akışkanlıkları deneyerek çok vakit harcar ve istediğiniz donukluğu bir türlü yakalayamazsınız.
Bu sorunun en ekonomik çözümü,baskı yapılacak malzemelerin konulduğu fikstürün ve yatağın darbeler arasında herhangi bir harekete izin vermesi koşuluyla aynı yüzeye çift baskı yaptırmaktır. Her bir parça için birkaç saniye fazla zaman harcatacak olan bu çözüm; doğru formülü bulmak için harcanacak zamandan daha az vakit sarf edilmesini sağlar.
Bu, özellikle otomotiv endüstrisinde koyu renkli yüzeylere baskı yapılırken, benzer tipteki sorunların bertaraf edilmesi için yararlanılan standart bir uygulamadır. Çift baskı için kullanılacak olan klişe tek baskı için kullanılacak olan levhalar kadar derin olmamalıdır.
|
Soru:
100 x 100 mm.lik naylon tampon baskı plakalarımı hazırlarken plakanın rölyef derinliği ile ilgili sorun yaşıyorum. Film ile ham klişe malzemesini en çok 84 saniye pozlandırıyorum. Pozlama süresini uzatmanın ya da kısaltmanın rölyef plakasının derinliğini etkilemesinin mantığını ve bunun yapılışını öğrenmek istiyorum. Ham klişe malzemesinin pozlama süresini 60 saniyeye ya da 90 saniyeye çevirirsem teknik olarak ne olur merak ediyorum.
Yanıt:
Öncelikle doğru klişeyi seçmek konulu makalemizi okumalısınız. Pozlama işleme biraz kafa karıştırıcıdır. Ancak işin temeli şudur (Unutmayın ki, ışığın amacı plaka üzerinde ham klişe malzemesi veya film tarafından korunmayan alanı sertleştirmektir):
· İlk pozlama film pozlamasıdır. Işık ya da pozlama süresi görüntü çevresindeki alanı yeterince sertleştirecek uzunlukta olmalıdır. Çok kısa süreli bir pozlama kapatıcı yüzün yumuşak kalmasına ve klişenin plakaya yapışmasına sebep olur. Çok uzun pozlama da görüntünün dibinin oyulmasına sebep olur.
Bu da ışığın kenarlardan filmin altındaki görüntüye sızması ve dolayısıyla da görüntünün tahrip olmasına yol açar. Düz çizgilerin ve ayrıntıların bulunduğu alanlarda çok belirgindir. Bu durum ikinci bir pozlama gerektirir.
· Ham klişe maddesi pozlaması derinliği etkileyen TEK pozlamadır. İlk pozlama süresinin %50 ila %70'i kadar sürer. Polimer alt taraftan sertleşmeye başlar, bu da ham klişeyi ne kadar pozlarsanız daha önce pozitif film tarafından korunan yüzeyin şimdi o kadar sertleşmesi anlamına gelir.
Dibin oyulması da bu aşamayı etkiler. Bu aşamada pozlamanın çok uzun olması görüntünün gerçekten kaybolmasına neden olacaktır. Özetlemek gerekirse, yüzeyi sertleştirmek için ilk pozlama sırasında yalnızca gereken süreyi kullanın.
Daha sonra, ikinci pozlamayı birinci pozlamadan daha kısa tutun ve plaka istenen derinliğe gelinceye dek bu süreyi uzatın. Unutmayın ki, ne kadar uzun pozlanırsa plakanın derinliği de bir o kadar az olacaktır.
Notlar:
En iyisi, önce hurdalarla çalışmaktır, böylece değerli plaka materyalini boşuna harcamamış olursunuz.
Ayrıca, filmin yoğunluğunu kontrol edin. Eğer film yeterince yoğun değilse ya da eşit yoğunluktaysa sığ bir rölyef derinliğine sahip olursunuz. Eğer film yoğunluğu resimden resme değişiyorsa sabit rölyef derinliğini sağlamak sizin için zor olabilir. Bazı plaka tipleri derin rölyefler için yoğun resimlere ihtiyaç duyarlar.
|
Soru:
Ben evde tampon baskı yapma planı olan biriyim. Genel hatlarıyla kapalı sistemin benim için en iyisi olduğunu biliyorum. Bir kere de en azı 50 adet, genelinde ise 250 ila 500 arasında değişen baskılar yapmak istiyorum. Bütçem dahilinde konuşacak olursam, her seferinde bir renk basarak çok renkli baskı yapabilir miyim? Daha açık söyleyecek olursam, aynı parçanın üzerinde önce bir renk sonra bir diğer rengi basarak çok renkli baskı yapabilir miyim?
Yanıt:
Kesinlikle aşağıda sıralayacaklarımızı yaptıktan sonra tek renkli bir baskı makinesi ile çok renkli baskı yapabilirsiniz:
· Baskı yapacağınız ürününüzün üzerinde uygun yazım ve yeniden yazım yapılabilecek bir yüzeyin olması gerekir.
· Fikstür ve yatağın, ürün üzerine sıkı ve uygun bir yazıma olanak sağlaması için özel olarak imal edilmiş olması gerekir.
· Partideki tüm ürünlerin aynı biçimde olması ve yazım noktasının doğru konumda bulunması gereklidir.
|
|